„Am introdus în lege ca de la 1 ianuarie să înceteze toate contractele prin detașare din mediul privat în mediul public. A existat o practică ca în instituțiile publice să fie angajați prin detașare oameni care fuseseră angajați în ONG-uri, în companii private care pur și simplu erau detașați fără niciun concurs, fără o testare a capacităților dacă au sau nu posibilitatea, calitățile, pregătirea profesională să exercite funcția publică respectivă pur și simplu au fost detașați din privat, încălcându-se obligația ca funcțiile publice să fie ocupate prin concurs sau să fie ocupate prin detașare sau prin transfer de la alte instituții publice de către oameni care au exercitat funcția publică și despre care există clar o evaluare privitor la capacitatea girării funcțiilor publice”, a explicat Ludovic Orban.
Șeful Executivului a precizat că Ministerul de Externe va avea termen până la 31 august pentru reglementarea situației, menționând că 50% dintre angajații personalului misiunilor diplomatice sunt din sistemul privat.
„De la 1 ianuarie, toți cei care sunt astăzi angajați în sistemul public prin detașare din sistemul privat li se încheie contractul cu o singură excepție notabilă, personalul MAE. Le-am dat un timp, până la 31 august, să-și reglementeze problema și să-și ocupe funcțiile cu oameni angajați în sistemul public, dar, la ora actuală, din personalul misiunilor diplomatice, aproape 50% sunt angajați prin detașare din sistemul privat. Am fi lăsat misiunile diplomatice fără personal. Nu acceptăm o lungă perioadă de timp să persiste acest mecanism”, a afirmat Orban.
Ludovic Orban a anunțat, în plenul reunit de luni al Parlamentului, că Guvernul își asumă răspunderea pe modificările la OUG 114.